Gastroözofagiyal Reflü ve Mide Bağırsak Rahatsızlıkları İçin Fonksiyonel Besinler

Enginar Yaprağı Ekstratı

Koloretik ve Dispeptik Etkileri enginar yaprağı ekstratı, anti-dispeptik ve koloretik etkilerinden dolayı sindirim sistemi hastalıklarında kullanılmaktadır. enginar yaprağı ekstratının koloretik aktivitesine bağlı olarak kolorezis ve safra bileşiklerinin oluşumundaki artışı indüklediği bildirilirken dispepsi tedavisi için de önerilebileceği bildirilmektedir .

Reflü, ülser, dismotilite benzeri semptomlar genel dispeptik semptom şikayetleri olarak bilinmektedir ve bu tarz şikayetleri olduğunu beyan eden 454 sağlıklı birey ile yapılan bir çalışmada 2 ay boyunca bir gruba 320 mg diğer gruba 640 mg enginar yaprağı ekstratı verilmiştir. Yapılan NapeanDispepsi İndeksi (NDİ) değerlendirmesine göre enginar yaprağı ekstratı verilen her iki grupta da başlangıçtaki semptomlara kıyasla 2 ay sonundaki semptomlarda azalış olduğu belirlenmiştir .

Bir diğer plasebo kontrollü çift kör çok merkezli çalışmada fonksiyonel dispepsisi olan 244 bireye 6 hafta süresince 640 mg enginar yaprağı ekstratı ile plasebo verilmiş ve NDİ değerlendirmesinde plaseboya göre enginar yaprağı ekstratı verilen grupta semptomlarda daha iyi düzelmeler olduğu ve hastalıkla ilişkili yaşam kalitesinde artış olduğu belirlenmiştir.

Enginar Yaprağı Ekstratı

Aromatik bitki ve uçucu yağların mide ve bağırsak gazlarını gidermede etkili olduğu kanıtlanmıştır. Nane, kimyon, rezene ve defne uçucu yağlarının Escherichiacoli, Staphylococcusaureus, Pseudomonasaeruginosa, Proteusvulgaris, Bacillussubtilis’i engellediğini belirlenmiştir .

Adaçayı (SalviaOfficinalis) Yağı

Adaçayı yağı bebeklerde grip ve soğuk algınlığında yine bebeklerin gaz problemlerinde tedaviye yardımcı olarak karın bölgesine, sırta ve ayak tabanlarına masaj şeklinde kullanılabilir. Bebeklerde gaz giderici; yetişkinlerde mide gazı giderici, ter kesici ve idrar arttırıcı etkileri vardır. Astıma karşı ve bayanlarda adet düzensizliklerinde etkilidir. Cilt bakım ve temizliğinde kullanılır.

Kullanılışı: Bir çay bardağı suya 3 damla damlatılarak günde 1 defa içilir. Yara üzerine direkt tatbik edilebilir.  Uyarı: Günde 3 damladan fazla içilmez. Bebeklerde gaz sancısı için kullanımında karın, sırt ve ayak tabanları bir miktar kantaron yağı ile karıştırılarak bu bölgelere masaj yapılır .

Anason ve Defne Yağı

Anason (Pimpinellaanisum) Yağı Bebeklerde gaz giderici, mide gazı giderici, ter kesici ve idrar arttırıcı etkileri vardır. Kullanışı: Bir fincan suya 4-5 damla damlatılarak günde 3 defa kullanılır .

Defne (Laurusnobilis) Yaprağı Yağı: Solunum rahatsızlıklarında buğu şeklinde ya da göğüs bölgesine sürülerek tedaviye yardımcı olarak kullanılabilir. Bebeklerde grip ve soğuk algınlığında yine bebeklerin gaz problemlerinde tedaviye yardımcı olarak karın bölgesine, sırta ve ayak tabanlarına masaj şeklinde kullanılabilir. Kullanılışı: Sabit yağlara eklenerek masaj yapılabilir. Bir bardak suya 1-3 damla damlatılarak gargara şeklinde kullanılabilir. Dahili kullanımda bir miktar şekere 2-3 damla damlatılarak alınabilir.

Uyarı: Hamilelik döneminde kullanılması önerilmez .