Amerikan Gastroentoroloji Derneği gastroözofagealreflü hastalığını “gastrik içeriğin özofagus veya yukarısına, ağız boşluğuna (larenksdahil) veya akciğere geri akışından kaynaklanan semptomlar veya komplikasyonlar.” olarak tanımlamaktadır. Gastroözofagiyal reflü, geçici alt özofagussfinkteri gevşemeleri ile oluşan fizyolojik bir durumdur. Mideye besin girdiğinde mide içindeki küçük basınç artışlarına cevap olarak, mide mukozasındaki mekanoreseptörler aktive olur ve nitrik oksit salınımı tetiklenerek sirküler kasların gevşemesi ile fundusdilatasyonu olur. Fundusun gerilmesi ile vagosempatik refleks uyarılarak gastroözofagiyalreflü başlar. Geçici alt özofagussfinkteri gevşemeleri sağ yan yatış, nazogastrik tüp varlığı, yemek sonrası mide distansiyonu ile tetiklenir.
GastroözofagiyalReflü Tedavisi
Aşırı şeker tüketiminin azaltılması, günlük diyette toplam karbonhidrat alımı içinde basit şekerlerden gelen katkının %10’u geçmemesi sağlanmalıdır. Karbonhidrat alımı ve gastroözofagiyalreflü arasındaki ilişkiyi inceleyen bir araştırmada, obez ve gastroözofagiyalreflü olan bireylerde düşük karbonhidratlı diyetin (20 g/gün) özofagusunasite maruz kalmasını ve gastroözofagiyalreflüsemptomlarını azalttığı bildirilmektedir.
Protein içeriği yüksek yağ içeriği düşük bir diyet uygulanmalıdır.
Alt özafagussfinkter basıncını düşürdüğü için sigara içilmemelidir.
Koyu çay, kahve, çikolata, sarımsak, soğan, nane gibi besinler tüketilmemelidir.
Az az sık sık beslenilmeli, bir anda fazla yemek yemekten veya uzun süre aç kalmaktan kaçınılmalıdır.
Yemek yerken sıvı alımı azaltılmalı, sıvı öğün aralarında alınmalıdır.
Çok sıcak veya çok soğuk besinler tüketilmemelidir.
Kaymak, krema, mayonez, tereyağı, margarin gibi yağlı besinlerden kaçınılmalıdır.
Acı baharatlar, karbonatlı içecekler, domates, turunçgiller, alkol ve kafein içeren besinlerin tüketimi en aza indirilmelidir